алрауна

 • 1алрауна — сущ., кол во синонимов: 2 • пророчица (20) • чародейка (19) Словарь синонимов ASIS. В.Н. Тришин. 2013 …

  Словарь синонимов

 • 2алрауна — (гер Alraune) 1. мит во германската митологија дух што претскажува, подоцна, некое мало демонско суштество со човечки облик, по тоа е наречен и коренот на мандрагората што е сличен на човечки лик, од кој, според старото верување, настанале тие… …

  Macedonian dictionary

 • 3пророчица — предвещатель, гадательница, прозорливица, вещательница, вещунья, провидица, провозвестница, предрекательница, духовидица, ясновидица, предвещательница, пифия, гадалка, дебора, прорицательница, сивилла, истолковательница, предсказательница Словарь …

  Словарь синонимов

 • 4чародейка — окудница, чаровательница, ведьма, колдунья, волшебница, чернокнижница, обворожительница, волхвовательница, обавательница, волхатка, волхитка, чудесница, ведунья, кудесница, чаровница, чудодейка, волховка Словарь русских синонимов. чародейка см.… …

  Словарь синонимов